Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Svenskar mer på jakt än andra efter nya jobb

Drygt var fjärde anställd i Sverige letar efter ett nytt jobb. Det är betydligt vanligare än i andra delar av världen.

Publicerad: 2012-03-22

Det framgår av en undersökning från Randstad, ett internationellt bemannings- och rekryteringsföretag. Enkäten omfattar 32 länder, däribland Sverige. Frågor ställs regelbundet till anställda i åldern 18-65 år, som arbetar minst 24 timmar i veckan. Rapporter publiceras fyra gånger per år. Den här gången handlar det bl a om arbetstillfredsställelse och kopplingen jobb/fritid.

Undersökningen visar att det är mindre vanligt bland svenska anställda att man förväntas ställa upp utanför arbetstid. Bland samtliga anställda är det fyra av tio som säger att arbetsgivaren förväntar sig att de ska vara tillgängliga dygnet runt, sju dagar i veckan. I Sverige bara 23 procent. Betydligt mindre än exempelvis grannlandet Norge, där 44 procent av de anställda säger att arbetsgivaren förväntar sig att de är tillgängliga på fritiden.

Trots det (eller tack vare?) så är norrmännen mest tillfreds med sin nuvarande arbetsgivare. Åtta av tio gillar det nuvarande jobbet. Svenskarna är mindre nöjda, med 69 procent, men ändå något över genomsnittet. Minst tillfreds är ungrarna, 54 procent.

Nordbor är minst ambitiösa, i betydelsen ute efter befordran. Mest inriktade på att klättra är italienarna (84 procent). I Sverige är det bara var tredje (34 procent).

Svensken är mest rastlös och villig att röra på sig, i betydelsen att de gärna söker annat jobb. Enligt undersökningen så letar 27 procent av svenskarna aktivt ett nytt arbete. Snittet för samtliga länder är 12 procent.

Svenskarna toppar listan över arbetstagare som ägnar tid till privata ärenden på arbetstid. 49 procent av svenskarna gör det, mot genomsnittet fyra av tio anställda. Å andra sidan så säger lika många svenskar att de ordnar arbetsrelaterade ärenden på fritiden.

•I Sverige säger 58 procent att de får ta emot telefonsamtal eller mejl på fritiden och 45 procent får sådana på semestern.

Publicerad: 2012-03-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!